Wat is een sloperij?
Een begraafplaats bedoeld voor auto’s, zo denken de meeste mensen over een sloperij. Tegenwoordig is een sloperij helemaal anders ingericht en is het echt niet meer zoals eerst. Zo rotten de wrakken niet meer weg en wordt alles duurzaam verwerkt door de sloperij. Een sloperij is echt een plek waar de auto’s verwerkt worden en ook hergebruik kunnen worden. Daarnaast is een sloperij ook een handelaar in verschillende schadeauto’s en gebruikte auto-onderdelen. De sloperijen zijn ook allemaal erkend bij het RDW en het ARN. Zo is het de ideale plek waar je jouw sloopauto kunt heen brengen. Maar wanneer breng je een sloopauto naar de sloperij? En wat doet een sloperij precies? In dit artikel gaan we dit uitgebreid behandelen zodat je er meer over te weten komt.
Wanneer is een auto een sloopauto?
Je kunt pas over een sloopauto spreken, wanneer je deze niet meer kan laten maken. Zo kan het zijn dat je auto total loss is verklaard, of dat je auto niet meer door de apk komt. Dit betekend vaak dat je het voertuig moet laten repareren, maar dit kost natuurlijk veel geld. Soms zijn de reparatiekosten zo hoog dat ze hoger zijn dan de waarde van het voertuig. Dit is vooral het geval bij oude tweedehandse auto’s met een lage dagwaarde. Wanneer dit het geval is, is het vervelend en moet je natuurlijk de auto verkopen. Op het internet is het moeilijk om een sloopauto te verkopen en kan dit maanden duren. Je kunt veel beter de sloopauto naar de sloop brengen, zodat je er direct van af bent. Je krijgt daarnaast ook een kleine vergoeding bij de sloperij voor je sloopauto.
Wat doet een sloperij?
Wanneer je de sloopauto naar de sloperij brengt, of de sloopauto laat ophalen door de sloperij, gaan ze direct aan de slag. Zo melden ze de sloopauto aan bij het RDW voor demontage en zorgen ze ervoor dat het voertuig niet meer onder je naam staat. Je bent hierdoor niet meer belastingplichtig en je hoeft geen verzekering meer te betalen. Wanneer de papieren geregeld zijn, gaat de sloperij direct aan de slag. Zo ontdoen ze het voertuig van alle vloeistoffen en gevaarlijke stoffen zoals de accu. Daarnaast verwijderen ze de onderdelen en worden sommige onderdelen gebruikt voor latere verkoop. Wanneer de auto geen economische waarde meer heeft voor de sloperij, wordt deze naar de shredder gebracht. Hier wordt het voertuig verder verwerkt en de overgebleven stoffen worden naar Autorecycling Nederland gebracht.