BPM aangifte doen, hoe werkt dat?

BPM aangifte doen, hoe werkt dat?

BPM is de belasting die moet worden betaald voor een motor, personenauto en bestelauto. De belastingdienst berekent de BPM voor een personenauto aan de hand van de CO2-uitstoot, echter wordt er ook gekeken naar de netto-cataloguswaarde. Je betaalt bovendien ook BPM over diverse extra’s zoals de onderdelen, maar ook accessoires. Het voertuig krijgt pas een kenteken van het RDW als de BPM is betaald. Dit betekent dat je nog niet het kenteken krijgt en ook nog niet de openbare weg op mag. Alleen als je het kenteken binnenkrijgt mag je gebruik maken van de openbare weg. Alleen de persoon waarvan de auto op zijn naam staat, dient de BPM te betalen. Maar wat betekent BPM precies? En hoe kun je uiteindelijk BPM aangifte doen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Waar staat BPM voor?

BPM is een andere term voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Je bent in Nederland verplicht om belasting te betalen voor auto’s en motors. Je dient ook de bpm te betalen wanneer deze voertuigen niet in Nederland geregistreerd staan, maar wel door iemand gereden worden in Nederland. Als ondernemer is dit niet altijd het geval en ben je door de omzetbelasting niet altijd verplicht om BPM te betalen voor een bestelbus. Ook bij het bepalen van de premie van een autoverzekering kan de BPM van groot belang zijn.

Soms niets betalen

Niet voor ieder voertuig hoef je BPM te betalen en dit kan op verschillende manieren. Voertuigen met 0 gram aan CO2-uitstoot hoeven geen BPM te betalen. Daarnaast kan het zijn dat je auto na 2009 in gebruik is genomen en soms kan het zijn dat je geen BPM hoeft te betalen. Een benzinemotor met een CO2-uitstoot van maximaal 110 gram per kilometer hoeft geen BPM te betalen. Met een dieselmotor is dit maximaal 95 gram per kilometer en hier kun je rekening mee houden.

Hoe kun je BPM aangifte doen?

De makkelijkste manier waarop je BPM aangifte kunt doen is via het internet. Je kunt dit uitbesteden, maar ook zeer makkelijk zelf doen. Je doet dit via de belastingdienst en hier heb je alleen je DigiD voor nodig. Niet iedereen kan online BPM aangifte doen en soms moet dit via een BPM aangifte formulier. Als ondernemer is het niet mogelijk om online BPM aangifte te doen en moet dit echt via een formulier. Dit formulier kun je inleveren bij de belastingdienst, zo heeft de belastingdienst vijftien verschillende vestigingen voor BPM aangiftes.

Reacties zijn gesloten.